• Hubungi kami 03-26939933
  • E-mel helpdesk@bernama.com
  • Jumaat, 19 Disember 2014  


PUTRAJAYA, 19 Dis (Bernama) -- Datuk Seri Najib Tun Razak pada Jumaat mengumumkan bahawa Yayasan Peneraju Pendidikan Bumiputera (Yayasan Peneraju) akan memperuntukkan RM72 juta untuk membangunkan kira-kira 5,000 modal insan Bumiputera tahun depan.

Dapatkan berita terkini dan benar di Bernama.com      • Selamat Datang ke Portal Rasmi Pertubuhan Berita Nasional Malaysia (BERNAMA) - Gerbang Berita Anda      •Oleh Mohd Hisham Abdul Rafar

KUALA LUMPUR, 19 Dis (Bernama) -- Tahun demi tahun, pakatan pembangkang yang terdiri daripada PAS, Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan DAP tidak mampu menyajikan keutuhan dan permuakatan yang jitu dalam jalinan kerjasama mereka.

SOROTAN 2014 Oleh Fadzillah Aishah Ismail

SHAH ALAM (Bernama) -- Tahun 2014 menyaksikan krisis kepimpinan di Selangor yang berakhir dengan episod peletakan jawatan secara 'paksa' Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim sebagai menteri besar dan digantikan dengan seteru politiknya Mohamed Azmin Ali.


Am

SANDAKAN, 19 Dis (Bernama) -- Tiga persatuan kebudayaan Suluk dan Bajau di sini mahu Pengerusi DAP Sabah Jimmy Wong berhenti mempolitikkan Laporan Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) mengenai masalah pendatang asing tanpa izin di Sabah.


Politik

KOTA KINABALU, 19 Dis (Bernama) -- Ketua Menteri Sabah Datuk Seri Musa Aman percaya wujud konflik dalaman Parti Keadilan Rakyat (PKR) berikutan tindakan Anggota Dewan Undangan Negeri (Adun) Inanam Dr Roland Chia yang menyatakan hasrat meletak jawatan menerusi laman sosial Facebooknya.


Ekonomi

KUALA LUMPUR, 19 Dis (Bernama) -- Kumpulan Industri Kerajaan Malaysia bagi Teknologi Tinggi (MIGHT) memeterai memorandum persefahaman (MoU) dengan Melaka Green Technology Corporation (MGTC) untuk menggiatkan inisiatif hijau mereka dalam Program Komuniti Pintar Dipacu Industri.


Sukan

SEPANG, 18 Dis (Bernama) -- Pemain pertahanan skuad Harimau Malaya, Mohamad Fadhli Mohd Shas memohon maaf kepada semua rakyat Malaysia kerana menyebabkan sepakan penalti diberikan kepada Thailand dalam aksi final pertama Piala AFF Suzuki 2014 di Bangkok pada Rabu malam.


Rencana

Oleh Kurniawati Kamarudin

LANGKAWI (Bernama) -- Kekurangan sumber perikanan yang hadapi dunia hari ini akan bertambah meruncing dalam tempoh 15 tahun akan datang selaras dengan pertambahan populasi dunia.

Badan penyelidik antarabangsa World Fish Centre menyatakan bahawa pengeluaran ikan dunia kini sebanyak 160 juta tan dan untuk menampung permintaan pengeluaran perlu ditingkatkan kepada 238 juta tan dalam tempoh itu


Berita Dunia / NAM News Network (NNN)

DEHRADUN, Dec 19 (Bernam) -- Google Maps has been accused of wrongly depicting India's international boundaries, Press Trust of India (PTI) reported.