• Hubungi kami 03-26939933
  • E-mel helpdesk@bernama.com
  • Selasa, 29 Julai 2014  


KUALA LUMPUR, 29 Julai (Bernama) -- Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini mengucapkan tahniah kepada ratu skuasy negara dan pasukan beregu campuran badminton yang meraih pingat emas kedua dan ketiga Malaysia di Sukan Komanwel ke-20 Glasgow, Scotland.

Bernama merakamkan ucapan takziah kepada ahli keluarga penumpang dan anak kapal MH17      •
  • Samarahan, Sibu, Sri Aman, Banting, Pelabuhan Klang, Petaling Jaya, Batu Muda (KL), Cheras dan Putrajaya catat bacaan Indeks Pencemaran Udara tidak sihat setakat 7 pagi ini
  • Skuad badminton negara berjaya mempertahankan pingat emas acara berpasukan selepas menewaskan England 3-1 pada aksi final Sukan Komanwel di Emirates Arena, Glasgow
  • Pemain skuasy wanita nombor satu dunia Datuk Nicol David meraih pingat emas kedua Malaysia selepas menewaskan Laura Massaro dari England pada perlawanan akhir perseorangan wanita Sukan Komanwel ke 20 di Glasgow, Scotland.


Oleh Mohd Hisham Abdul Rafar

KUALA LUMPUR, (Bernama) -- Pada 14 Jun lepas, Pengerusi Jawatankuasa Penyediaan Memorandum Perpaduan Nasional Datuk Ibrahim Ali dipetik sebagai berkata Akta Hasutan 1948 masih diperlukan untuk mencegah insiden yang boleh mengancam keselamatan negara.

Oleh SH NUR SHAHRIZAD SY MOHAMED SHARER

KUALA LUMPUR, (Bernama) -- Aspek keselamatan dan amalan baik syarikat merupakan antara komponen utama yang akan dinilai dalam memberi penarafan bintang kepada syarikat bas ekspres dan persiaran di negara ini.


Am

SEMPORNA, 29 Julai (Bernama) -- Rakyat Malaysia diajak supaya mendoakan kesejahteraan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dalam menangani nahas pesawat Malaysia Airlines (MAS) MH17 yang terhempas di Ukraine, 17 Julai lepas.


Politik

Oleh Mohd Hisham Abdul Rafar

KUALA LUMPUR, (Bernama) -- Pada 14 Jun lepas, Pengerusi Jawatankuasa Penyediaan Memorandum Perpaduan Nasional Datuk Ibrahim Ali dipetik sebagai berkata Akta Hasutan 1948 masih diperlukan untuk mencegah insiden yang boleh mengancam keselamatan negara.


Ekonomi

Oleh Zairina Zainuddin

KUALA LUMPUR, 29 Julai (Bernama) -- Perbadanan Insurans Deposit Malaysia (PIDM) menyasar untuk meningkatkan tahap kesedaran orang ramai mengenai aktiviti-aktivitinya.


Sukan

Daripada Nursyabiha Sukri

GLASGOW, 29 Julai (Bernama) -- Jaguh pecut berbasikal negara Mohd Azizulhasni Awang berhasrat mahu melelongkan pingat gangsa acara keirin yang dimenanginya pada Sukan Komanwel ke-20 di sini untuk didermakan kepada badan-badan kebajikan.


Rencana

By Adnan Jahaya

KANGAR (Bernama) -- Ada dua fakta menarik jika memperkatakan tentang Chuping, sebuah kawasan yang sedang membangun di utara Perlis.

Pertama, Chuping dianggap bumi paling manis dan yang kedua, kawasan itu dianggap paling panas di negara ini.


Berita Dunia / NAM News Network (NNN)

ARISH (Egypt), July 26 (Bernama) -- At least 25 extremists were killed in a military raid that lasted until early Saturday in Egypt's North Sinai province, Xinhua news agency reported.