• Hubungi kami 03-26939933
  • E-mel helpdesk@bernama.com
  • Khamis, 18 September 2014  


BATU PAHAT, 18 Sept (Bernama) -- PAS akan meneruskan konsep Tahaluf Siyasi atau kerjasama politik dengan Pakatan Rakyat (PR) selagi ia tidak melanggar syarat digariskan Majlis Syura Ulama dan hukum tertinggi parti, kata Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

Bernama merakamkan ucapan takziah kepada ahli keluarga penumpang dan anak kapal MH17      •
  • Cadangan syarikat pinjaman wang berlesen dibawah kementerian untuk beri pinjaman kepada golongan berpendapatan rendah dan sederhana dikaji - Abdul Rahman Dahlan
  • Cadangan wujudkan Bank Perumahan beri pinjaman perumahan kepada golongan berpendapatan rendah dan sederhana diteliti - Abdul Rahman Dahlan
  • PAS akan terus istiqamah dengan tahaluf siyasi dengan PR selagi mana tidak melanggar syarat yang digariskan - Hadi Awang
  • Yang di- Pertuan Agong berkenan kurnia 238 Darjah Kepahlawanan dan Pingat Keberanian Polis di Istana Negara hari ini
  • Jawatankuasa bebas akan beri cadangan penambahbaikan pengurusan peperiksaan awam kepada Kementerian Pendidikan dalam 3 bulan - Idris Jusoh


Oleh Siti Fatimah Ahmad dan Norhayati Mohd Akhir

KUALA LUMPUR (Bernama) -- Saranan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak supaya sambutan kemerdekaan negara pada 31 Ogos bermula tahun depan tanpa menyatakan jumlah tahun amat signifikan bagi memupuk semangat 'kebersamaan' antara rakyat di Semenanjung, Sabah dan Sarawak.

Oleh Mohd Fakri Awang Lah

TUMPAT (Bernama) -- Sebelum dua tahun lepas, pesawah di kampung Jal Kecik dan Kampung Teluk Jering di Pengkalan Kubor di sini tergolong sebagai rakyat termiskin kerana hanya berpendapatan kira-kira RM400 bagi setiap musim penanaman padi.


Am

KUALA LUMPUR, 18 Sept (Bernama) -- Para peserta KL Converge 2014 pada Khamis berkunjung ke Pulau Carey untuk melihat dengan lebih dekat lagi inisiatif komunikasi yang dilaksanakan Malaysia di kawasan luar bandar.


Politik

BATU PAHAT, 18 Sept (Bernama) -- PAS akan meneruskan konsep Tahaluf Siyasi atau kerjasama politik dengan Pakatan Rakyat (PR) selagi ia tidak melanggar syarat digariskan Majlis Syura Ulama dan hukum tertinggi parti, kata Datuk Seri Abdul Hadi Awang.


Ekonomi

KUALA LUMPUR, 17 Sept (Bernama) -- Moody's Investors Service memuji peranan utama Khazanah Nasional Bhd dalam pembangunan negara melalui pelaburan strategik yang berterusan.


Sukan

KUALA TERENGGANU, 18 Sept (Bernama) -- Peminat bola sepak di pantai timur berpeluang menyaksikan aksi persahabatan antara pasukan kebangsaan dan Terengganu di Stadium Sultan Ismail Nasiruddin Shah di sini pada 24 Sept ini.


Rencana

Oleh Nurul Halawati Azhari

KUALA LUMPUR (Bernama) -- Mutakhir ini kita lihat semakin ramai individu yang seakan-akan terlupa menjaga nilai moral dan kesopanan diri.


Berita Dunia / NAM News Network (NNN)

HANOI, Sept 18 (Bernama) - Indian President Pranab Mukherjee left Ho Chi Minh City on Wednesday after a four-day official visit to Vietnam, Vietnam News Agency (VNA) reported.