• Hubungi kami 03-26939933
  • E-mel helpdesk@bernama.com
  • Isnin, 21 April 2014  


KUALA LUMPUR, 21 April (Bernama) -- Dewan Negara Isnin merakamkan rasa simpati dan sedih terhadap nasib penumpang dan anak kapal pesawat Malaysia Airlines (MAS) MH370 yang hilang sejak 8 Mac lepas.

Bernama mengucapkan takziah kepada keluarga penumpang dan anak kapal MH370   
  • Naib Presiden MCA Datuk Lee Chee Leong antara tiga pemimpin yang mengangkat sumpah jawatan sebagai Senator di hadapan Yang di-Pertua Dewan Negara Tan Sri Abu Zahar Ujang, hari ini.
  • Pemandu bas ekspres yang terlibat dalam kemalangan di Kilometer 11 Jalan Bentong-Raub dua minggu lepas, mengaku tidak bersalah di Mahkamah Majistret di sini terhadap pertuduhan memandu di bawah pengaruh dadah sehingga menyebabkan kematian tiga penum
  • Lapan Kawasan di seluruh negara catat bacaan IPU sederhana setakat 7 pagi ini - Jabatan Alam Sekitar
  • Polis akan menjalankan siasatan terperinci termasuk kemungkinan wujud unsur sabotaj terhadap insiden pesawat MH192 yang membuat pendaratan cemas di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) - Ketua Polis Negara
  • Tayar pecah punca pesawat MAS MH192 berpatah balik - Kenyataan MAS


KUALA LUMPUR (Bernama) -- Ramai ahli politik dan penganalisis bersetuju bahawa gesaan supaya lebuh raya terpanjang di Malaysia, yang terbentang dari sempadan Thai ke Singapura, dimiliknegarakan sebagai tidak lojik memandangkan Lebuhraya Utara-Selatan (NSE) itu sudah pun menjadi milik negara empat tahun lepas.

Oleh Alan Ting

KUALA LUMPUR, (Bernama) -- Meskipun pucuk pimpinan PAS bertegas untuk mengemukakan rang undang-undang persendirian bagi melaksanakan Hukum Hudud di Kelantan, penganalisis politik percaya langkah itu tidak lebih daripada satu sandiwara politik.


Am

PUTRAJAYA, 21 April (Bernama) -- Pertandingan Pidato Antarabangsa Bahasa Melayu (PABM) Piala Perdana Menteri, membolehkan Bahasa Melayu dieksport dan dikembangkan melalui saluran formal, kata isteri Perdana Menteri Datin Seri Rosmah Mansor.


Politik

KUANTAN, 20 April (Bernama) -- Jabatan Perpaduan dan Integrasi Nasional (JPNIN) berhasrat mengadakan satu dialog tertutup antara pemimpin politik di negara ini dalam usaha mempertingkat agenda perpaduan nasional.


Ekonomi

Oleh Zarul Effendi Razali

KOTA BHARU, 21 April (Bernama) -- Maybank menyasarkan jualan sebanyak RM180 juta pada Minggu Saham Amanah Malaysia (MSAM) 2014, yang berlangsung selama lapan hari bermula semalam, berbanding RM126 juta yang berjaya dicapai pada MSAM 2013 di Kangar, Perlis.


Sukan

KOTA KINABALU, 21 April (Bernama) -- Anggota pasukan Polis Diraja Malaysia (PDRM) diminta supaya mengembalikan semula kecemerlangan sukan yang pernah menjadi kebanggaan warganya satu masa dahulu.


Rencana

Oleh Wan Shahara Ahmad Ghazali

KUALA LUMPUR (Bernama) -- Pengeluaran beras tempatan Malaysia yang diperlukan oleh sekitar 70 peratus pengguna dalam negara adalah bergantung kepada kira-kira 300,000 hektar bendang yang diusahakan oleh 145,000 pesawah padi.


Berita Dunia / NAM News Network (NNN)

MELBOURNE, April 21 (Bernama) -- Malaysian-born academic Dr Daniel Tan is taking part in a University of Sydney project to encourage the spread of beekeeping in Cambodia, Vietnam and Laos.
Warning: fopen(/www/htdocs/bernama/v7/bm/pageview/index201404.txt) [function.fopen]: failed to open stream: Permission denied in /www/htdocs/bernama/v7/bm/pageview/pageview.php on line 18

Warning: fwrite(): supplied argument is not a valid stream resource in /www/htdocs/bernama/v7/bm/pageview/pageview.php on line 20

Warning: fclose(): supplied argument is not a valid stream resource in /www/htdocs/bernama/v7/bm/pageview/pageview.php on line 21