• Hubungi kami 03-26939933
  • E-mel helpdesk@bernama.com
  • Khamis, 24 Julai 2014  


KIEV, 23 Julai (Bernama) -- Tiada wang tebusan atau sebarang bayaran lain dibayar sepanjang rundingan tiga hari antara pasukan penyiasatan khas Malaysia dengan kumpulan pemisah, Republik Rakyat Donetsk, bagi mengambil mayat mangsa tragedi pesawat Malaysia Airlines (MAS) Penerbangan MH17 dan dua kotak hitam yang mengandungi alat-alat perakam data dan suara pesawat berkenaan.

Bernama merakamkan ucapan takziah kepada ahli keluarga penumpang dan anak kapal MH17      •
  • Komitmen kerajaan ialah berusaha mencari siapa bertanggungjawab menembak jatuh MH17 - TPM Muhyiddin
  • Seramai 22 Anggota Parlimen daripada pelbagai parti membahaskan usul kutuk tindakan tembak jatuh pesawat MH17 pada sidang Dewan Rakyat Khas
  • Persidangan Dewan Rakyat Khas hari ini sebulat suara meluluskan usul kutuk tindakan kejam menembak jatuh pesawat MAS penerbangan MH17
  • Malaysia akan guna undang-undang Extra Territorial Criminal Application di bawah Kanun Keseksaan dan Akta Kesalahan Penerbangan 1984 dalam menangani isu nahas MH17
  • Persetujuan antara PM Najib dengan Borodai dicapai tanpa sebarang syarat - TPM Muhyiddin


Fokus Berita Oleh Mohd Hisham Abdul Rafar

KUALA LUMPUR, (Bernama) -- Desas-desus sebelum ini bahawa Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim akan digugurkan daripada menerajui kerajaan negeri, akhirnya terjawab dengan pemilihan Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail sebagai penggantinya.

Oleh Norshazlina Nor'azman

KUALA LUMPUR (Bernama) -- Tragedi pesawat MH17 milik Malaysia Airlines (MAS) yang dipercayai ditembak jatuh di timur Ukraine berhampiran sempadan Rusia pada 17 Julai lalu benar-benar merobek jiwa seluruh rakyat Malaysia dan juga dunia.
Politik

KUALA LUMPUR, 23 Julai (Bernama) -- Majlis Pimpinan Pakatan Rakyat yang bermesyuarat pada Rabu menerima cadangan Parti Keadilan Rakyat (PKR) untuk menggantikan Menteri Besar Selangor dan mencalonkan presidennya Datin Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail untuk mengisi jawatan itu.


Ekonomi

KUALA LUMPUR, 23 Julai (Bernama) -- Kerajaan yakin kedudukan kewangan negara akan terus kukuh pada masa hadapan dan dapat memastikan pembangunan negara yang berterusan serta menjamin kesejahteraan rakyat.
Rencana

Oleh Ali Imran Mohd Noordin dan Sakini Mohd Said

KUALA LUMPUR (Bernama) -- Tidak seperti tragedi MH370 pada Mac tahun ini, para pegawai Malaysia kali ini bertindak lebih berhati-hati dalam mengendalikan kes pesawat MH17, yang dipercayai ditembak dan terhempas di Timur Ukraine pada Khamis lepas.


Berita Dunia / NAM News Network (NNN)

BANGKOK, July 23 (Bernama) -- Singapore has agreed to expand the scope of military cooperation with Thailand, according to the Royal Thai Government website.